House Modernes Utrecht

Parkeer je fiets straks super centraal in House Modernes

12 February 2021 | Nieuws | House Modernes

Utrecht is in 2020 verkozen tot fietsstad van de wereld en wil er alles aan doen om dat te blijven. Eén van de belangrijke aandachtspunten is voldoende parkeergelegenheid voor de fiets in de binnenstad. De gemeente Utrecht zorgt samen met Syntrus Achmea dat House Modernes, naast winkels, horeca en kantoren, ook een ondergrondse fietsenstalling met ca. 900 plaatsen krijgt.

Meer vraag naar fietsparkeerplekken
Beleidsmedewerker fietsparkeren en fietsinnovatie Herbert Tiemens van Programma Fiets en Voetganger legt uit waarom er een gemeentelijke fietsenstalling onder House Modernes komt. “We merken dat we het als Utrecht erg goed doen op fietsgebied, maar er te weinig fietsparkeerplekken zijn. We zien een toename aan duurdere en elektrische fietsen en veel mensen willen die graag veilig en droog parkeren. Ook zijn er meer fietsparkeerplekken nodig doordat mensen vaker een langere afstand met de fiets overbruggen of door corona nu eerder de fiets pakken dan het openbaar vervoer. Allemaal redenen waardoor we met de fietsenstalling in House Modernes tegemoet komen aan de vraag.”

Wat biedt de fietsenstalling?
Jan Bos, voormalig projectleider fietsenstallingen bij de UVO van gemeente Utrecht en betrokken bij de realisatie van de fietsenstalling onder House Modernes. “Via een hellingbaan aan de Lange Viestraat kom je in de fietsstalling. Je kan dan linksaf met je normale fiets en rechtsaf als je bijvoorbeeld je bakfiets, e-bike of fiets met krat wil parkeren. Je kunt je e-bike binnen opladen. Dit kan op de plek zelf, maar je kunt ook je accu opladen in een speciale locker met elektra-aansluiting. Ook handig voor je mobiel.”

Parkeer je je fiets langer dan 24 uur?
De fietsenstalling in House Modernes biedt plaats aan ca. 900 fietsen die hier de eerste 24 uur gratis kunnen staan. Voor mensen die langer gebruik willen maken van deze en andere stallingen van de gemeente loont het trouwens al snel om een abonnement te nemen. Dit kost 75 euro per jaar en daarmee kun je in alle gemeentelijke stallingen parkeren zo lang je wilt. Bekijk hier hoe je dit regelt.

Handige, actuele informatie
“De fietsenstalling in House Modernes is er vooral voor mensen die komen winkelen,” vertelt Herbert. “Daarom is de fietsenstalling straks niet 24 uur per dag open. Natuurlijk staat dit straks aangegeven bij de ingang en kun je hier via digitale borden ook meteen zien hoeveel plekken er zijn en in welk gangpad. Ook nemen we de fietsenstalling op in FRIS (het fietsroute-informatiesysteem), zodat je onderweg al kan zien of er plek is. De opvallende toegang aan de Lange Viestraat zorgt er straks ook voor dat je het niet per ongeluk voorbij zult fietsen.”

Utrecht investeert in fietsstad
De fietsenstalling van House Modernes, aan de drukke doorgaande route tussen het station en de Neude betekent extra fietsparkeerplekken op een centrale plek in Utrecht. Daarom investeert de gemeente juist hier. Zo werken Syntrus Achmea en de gemeente samen aan extra fietsparkeerplekken. Dit draagt ook bij aan de Utrechtse ambitie om fietsstad van de wereld te blijven. Naar verwachting is de fietsenstalling eind 2021 klaar.

Zoekvenster sluiten